Het project voor leesplezier!

August 15, 2018

Met trots presenteert Uitgeverij Nanda in samenwerking met Kunstwerk! Bibliotheek Liemers: 'Het project voor leesplezier'!

 

 

Informatie gaat verder onder de foto. Dit project is ondergebracht bij Stichting Leesplezier, opgericht op 22 mei 2019. Voor meer informatie mail: stichtingleesplezier@plazapatatta.nl

 

 

 

 

Wat is het project?

In 5 weken tijd lezen kinderen een of meerdere boeken, afhankelijk van hun tempo. Elke week ondersteunt de begeleider/leerkracht/leesconsulent het lezen met een vrolijke extra, zoals het knutselen, de muziek en het koken dat kinderen in de boeken tegenkomen.

 

 

Opbouw van het project:

Week 1: Introductie. Snuffelen aan de leesboeken van Plaza Patatta. Bespreken hoe ze eruit zien, of ze leuk lijken en of de kinderen denken dat ze ze kunnen lezen.

Week 2: De start. De pretpakketten uitdelen aan de kinderen en de leestrein van de klas maken en ophangen. (Materialen in het lespakket.)

Week 3: Knutselen. Eigen boekenleggers knippen en de knutselplaat maken uit het midden van het werkboek.

Week 4: Muziek. Liedjes bij de boeken luisteren en kijken, en het themalied leren begeleiden met het ritme van je handen.

Week 5: Koken - afsluiting. Recepten van de boekenserie maken en samen feestelijk afsluiten!

 

Voor wie is het?

Het project voor leesplezier is geschikt voor groepen 4 t/m 8. 

 

 

Reactie:

Juf Antoinette (groep 4/5): "Dit ga ik zeker doen met mijn groep."

Mirelle (leesconsulente en innovatiemedewerker): "Zoiets bestaat verder niet voor deze leeftijden."

Juf Antoinette: "Voor mij is het ook fijn dat ik zelf aanpassingen kan maken."

 

 

 

Hoe kom ik aan de bijbehorende leesboeken?

Alle boeken van Plaza Patatta zijn ruim ingekocht door de Nederlandse bibliotheken. Via uw filiaal en/of leesconsulent kunt u ze in de klas krijgen. Via de webshopvanuitgeverijnanda kunt u de complete serie ook aanschaffen met korting.

 

Wat moet ik ervoor bestellen? (en hoeveel kost het)

Het lesboek voor de begeleiders heeft u minimaal 1x nodig. Deze is herbruikbaar. Hierin staan de lessen beschreven en ook welke kerndoelen er elke week mee worden behaald. (Naast taalonderwijs, zowel mondeling als schriftelijk en taalbeschouwing, leert u de kinderen ook meerdere elementen uit de kerndoelen mens en samenleving, natuur en techniek, plus kunstzinnige oriëntatie.)

Bovendien vindt u hierin bladen om te kopiëren voor de groep, zoals leesbingo en de leestrein voor de klas.

 

Het werkboek voor de kinderen heeft u elke keer nodig voor het aantal kinderen waaraan u het leesplezier gaat brengen. De boeken kosten € 20,= per stuk, maar bij een pakket van 30 stuks betaalt u slechts € 140,= (in plaats van € 600,=).

U kunt de pakketten vinden op de webshopvanuitgeverijnanda.

 

Hoeveel tijd neemt het in beslag?

Het project is gebaseerd op 1 contactuur per week, tussen de leerkracht/consulent en de klas. In dat uur worden de boeken besproken en worden creatieve activiteiten gedaan die bij de boekenserie aansluiten. Op de andere dagen lezen de kinderen zelfstandig verder en kunnen zij zelfstandig werken in het werkboek.

 

Bij welke taalmethode sluit het aan?

Het project voor leesplezier is te combineren met alle bestaande taalmethodes. Voor het bevorderen van het plezier, en de ontspanning ervan, wordt in dit project niet getoetst op niveau en hun woordenkennis breiden ze zelfstandig uit. In dit project wordt het plezier voor boeken aangewakkerd en werken kinderen haast ongemerkt hun leesniveaus op. 

 

Kan ik een eigen draai geven aan het project?

Jazeker kunt u een eigen invulling geven aan het project. Het is mogelijk om het sneller of langzamer te doen en het is ook mogelijk om het gezamenlijke diner naar een ander moment te verplaatsen. Via info@uitgeverijnanda.nl kunt u altijd overleggen over uitbreiding of aanpassingen en ook via de website www.plazapatatta.nl zijn aanvullingen te vinden.

 

Lees de blogs over dit project:

- Het Project voor Leesplezier

- Het doel van leesplezier

- Doen de werkboeken ertoe?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Jij kunt alles

September 16, 2016

1/1
Please reload

Recente berichten

November 21, 2019

September 3, 2019

November 14, 2018