5x waarom een sterke lezer/HB'er Plaza Patatta moet lezen

November 27, 2016

Als ouders van slimme kinderen, hebben schrijfster Nanda Roep en tekenaar Silvester (wij dus) ontdekt hoe goed onze kinderboekenserie Plaza Patatta bij HB'ers past.

 

Dit zijn de 5 redenen waarom een sterke lezer/HB'er Plaza Patatta zou moeten lezen:

 

Afbeelding door Silvester Zwaneveld, uit Plaza Patatta: De geheimzinnige ober.

 

 

1: Plaza Patatta is als een stripserie

Veel kinderen lezen gemakkelijk een boek uit (maar lang niet iedereen*). Speciaal voor de snelle lezers, zijn de boeken van Plaza Patatta kriskras door elkaar te lezen. Op die manier is het zoals een Suske en Wiske-achtige stripboekenserie.

De verhalen zijn grappig en spannend, je wilt per sé weten wat de ontknoping is. De boeken zijn niet zo dik en geven aan snelle lezers vooral plezier voor een luilekkere middag. Terwijl ze toch hun woordenschat blijven vergroten.

(*voor moeilijke lezers, zie blog: 5x waarom een zwakke lezer Plaza Patatta zou moeten lezen.)

 

2: Plaza Patatta stimuleert zelfstandigheid (eigen budget*)

De vele gratis downloads van Plaza Patatta stellen de (eigenwijze) HB-kinderen in staat om zelfstandig iets leuks organiseren.

Sommige HB'ers willen zóveel dat het de ouders niet lukt om alles voor ze te organiseren - en onderpresteren ligt op de loer. (Daar hebben wij zelf volop mee te kampen gehad.)

Dankzij Plaza Patatta kunnen de kinderen dingen verzamelen en uitproberen: koken en proefjes, maar bijvoorbeeld ook de kamer versieren voor een onverwacht feestje.

*Omdat het meestal gaat om wat printjes en spulletjes uit de keuken, is het zelfs goed te betalen van hun eigen zakgeld. #geldwijsheid

 

3: Plaza Patatta is anti-faalangst

Al in het eerste boek van Plaza Patatta (je kunt ze door elkaar lezen, dus het maakt niet uit - maar het is Plaza Patatta: Een geheim luik), begint de vader een kinderrestaurant terwijl hij niet kan koken.

Zulke grote stappen zetten, is voor veel HB'ers herkenbaar: ze beginnen bij het eindresultaat en gaan pas daarna eens nadenken over hoe het eigenlijk moet.

Vervolgens zien we de vader ruim tien boeken lang oefenen en falen. Hij bedenkt haringpudding en jampizza's en als Lotte zijn pannenkoekenbrood moet proeven, krijgt ze bijna haar kaken niet meer van elkaar.

Het vele falen is één van de leuke trekjes van papa Hans, en juist voor HB'ers is het goed om te zien dat hij gewoon blijft proberen - en ook dat hij toch succesvol kan zijn.

 

4: Plaza Patatta biedt uitdaging

Kinderen voelen zich veilig op het gebied waar ze vertrouwd mee zijn, en dan bedoel ik de hobby's waar ze al mee opgroeien. Veel van die dingen kunnen ze bij de extra's terugvinden, zoals knutselen en kinderkoken

Maar Plaza Patatta is vernieuwend en biedt uitdaging. Als ze eenmaal kunnen koken, zouden ze een van de naaiprojecten kunnen proberen. Als ze lekker knutselen, zouden ze ook eens een 3D-model kunnen maken - via de gratis links die schrijfster Nanda Roep aan ze verspreidt. Er zijn ook enkele muzieklesjes beschikbaar.

Alles is op instap-niveau, dus het leukste is het (denk ik), als je de dingen kiest die totaal nieuw voor je zijn.

Via de wekelijkse mail 'Vrijdag Patattadag' krijg je nog meer ideeën op alle gebieden aangeboden. Je kunt je hiervoor opgeven via www.plazapatatta.com.

 

5: Plaza Patatta biedt aansluiting bij de groep

Sommige HB'ers hebben geen idee waarom de halve klas van voetbal houdt, of waarom meisjes zich druk maken om dingen als kleding en make-up. Ze voelen zich onbegrepen als niemand hun hobby lijkt te delen.

Maar: een boekbespreking, dat doet de hele klas. De Plaza Patatta-boeken worden gelezen door kinderen van alle leerniveaus. En ook een klassenlunch is overal, of een kerstdiner. De Plaza Patatta-boeken geven leuke suggesties voor receptjes, die de kinderen zelf kunnen proberen en uitknobbelen.

Zowel jongens als meisjes vinden tekenen leuk en iedereen houdt van grapjes. Veel slimme kinderen mogen van hun ouders al eens mee naar een cabaretshow van tekenaar Silvester. En zo hebben we een leuke omgeving gecreëerd voor al deze kinderen, die aansluit bij de rest.

 

 

 

Plaza Patatta is de boekenserie met gratis downloads. Plaza Patatta #kinderboeken gebruikt het plezier in taal om daarmee nog méér te leren. Koken en knutselen bijvoorbeeld, in de breedste zin van het woord. We zijn tegen faalangst en proberen plezierig alles uit, (8-12jr).
Door schrijfster/uitgeefster Nanda Roep en cabaretier Silvester.

Website: www.plazapatatta.com

 

Bewaren

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Jij kunt alles

September 16, 2016

1/1
Please reload

Recente berichten

November 21, 2019

September 3, 2019

November 14, 2018