5x waarom een zwakke lezer Plaza Patatta moet lezen

November 27, 2016

Als ouders van kinderen die vaak laag scoren op hun schoolwerk (ondanks HB-uitslag), hebben schrijfster Nanda Roep en tekenaar Silvester gezien dat hun serie Plaza Patatta zeer geschikt is voor kinderen die niet van lezen houden.

 

Dit zijn 5 redenen waarom een zwakke lezer Plaza Patatta zou moeten lezen:

 

Tekening van Silvester Zwaneveld, uit Plaza Patatta: De theatergek. 

 

1: Plaza Patatta is dun

Kinderen die moeite hebben met lezen, hebben er vaak ook een hekel aan. Toch is het belangrijk dat ze extra woorden blijven leren, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen in de richting die hen leuk lijkt.

Speciaal voor deze kinderen zijn de boeken niet al te dik. Zeg maar gerust: dun. De verhalen zijn spannend en grappig, voor één boek uit de serie kunnen ze de moeite vaak wel opbrengen.

Extra dingen die het lezen ondersteunen:

* Bijna alle detectives van Plaza Patatta zijn ook uitgebracht in dyslexie-letter. Bovendien zijn de graphic novels gepubliceerd in een letter die veel kinderen met dyslexie kunnen lezen.

* Veel Plaza Patatta-boeken zijn beschikbaar als e-book, waarmee je de letters kunt vergroten. Ook te leen via de bibliotheek.

* Op youtube is het boek 'De gesloten kamer' in zijn geheel voorgelezen door schrijfster Nanda Roep.

* Op youtube staat een tv-aflevering van Plaza Patatta.

 

2: Plaza Patatta biedt extra's

Kinderen die slecht scoren op school, kunnen soms andere dingen juist heel goed. Zoals muziek, of koken en knutselen - dingen waarvoor op school nauwelijks tijd is.

De gratis downloads van Plaza Patatta zijn voor deze kinderen een fijne afwisseling naast het moeizame lezen.

Op veel kleur- en werkplaten zijn korte stukjes tekst gezet, zodat kinderen nog 50-250 woorden meekrijgen.

Ik probeer tussen de downloads elementen te zetten waarin lbo-opleidingen te vinden zijn, zoals horeca, ict en techniek.

 

3. Plaza Patatta is zelfstandig

Kinderen met (een vorm van) autisme, maar ook kinderen die HB zijn getest* en zelfs kinderen met ADHD/ADD zijn er soms bij gebaat om autonoom te kunnen werken.

De vele gratis downloads van Plaza Patatta stellen deze kinderen in staat om zelf te kiezen wat ze willen doen. Eventueel kunnen ze dingen in hun eentje maken en daarna (uit)delen met/aan de klas.

Via de wekelijkse mail 'Vrijdag Patattadag' krijg je nog meer ideeën op alle gebieden aangeboden. Je kunt je hiervoor opgeven via www.plazapatatta.com.

(*Voor kinderen met HB, zie de blog: 5x waarom een HB-kind Plaza Patatta zou moeten lezen.)

 

4: Plaza Patatta is anti-faalangst

Fouten maken mag. De vader begint een kinderrestaurant terwijl hij niet kan koken. In ieder boek mislukt minstens één van zijn gerechten. Het vele falen hoort bij de geliefde trekjes van papa Hans en het is één van de grappige elementen uit de boeken.

Ook de zusjes Luna en Lotte proberen de hele tijd nieuwe dingen uit - en hopen op de goede afloop, samen met ober Camil en hun beste vriend Adem. 

 

5: Plaza Patatta biedt aansluiting bij de groep

Kinderen die moeilijk leren, denken in sommige gevallen dat ze minder leuk zijn, of erger: minder waard. Ze voelen zich rot als ze niet mee kunnen komen met de groep.

Maar Plaza Patatta-boeken worden gelezen door kinderen van alle leerniveaus. Een klassenlunch wordt overal gehouden, of een kerstdiner. De Plaza Patatta-boeken geven leuke suggesties voor receptjes, die kinderen zelf kunnen proberen en uitvoeren.

Zowel jongens als meisjes vinden tekenen leuk en iedereen houdt van grapjes. Veel kinderen kijken op youtube graag naar de cabaret-stukken van tekenaar Silvester, of ze gaan met hun ouders mee naar een show in het theater.

Zo hebben we met Plaza Patatta een leuke omgeving gemaakt voor álle kinderen, die aansluit bij de rest.

 

Plaza Patatta is de boekenserie met gratis downloads. Plaza Patatta #kinderboeken gebruikt het plezier in taal om daarmee nog méér te leren. Koken en knutselen bijvoorbeeld, in de breedste zin van het woord. We zijn tegen faalangst en proberen plezierig alles uit, (8-12jr). Door schrijfster/uitgeefster Nanda Roep en cabaretier Silvester.

website: www.plazapatatta.com.

 

Bewaren

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Jij kunt alles

September 16, 2016

1/1
Please reload

Recente berichten

November 21, 2019

September 3, 2019

November 14, 2018