Wat is Plaza Patatta?

October 14, 2016

 

Plaza Patatta is mijn geliefde serie boeken voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. (Ik ben de schrijver, Nanda Roep.) De boeken zijn voor zoveel mogelijk kinderen geschikt, ze zijn voor meisjes én jongens. Ze zijn bedoeld voor kinderen die wél van lezen houden én die niet van lezen houden.

Ik leg het uit:

 

Speciaal voor kinderen die NIET van lezen houden, zijn de boeken niet al te dik. Bovendien zitten er veel tekeningen in. Door één boekdeel kunnen alle kinderen wel heen komen - ook de kinderen die met tegenzin lezen.

(Speciaal voor kinderen met dyslexie zijn zeven van de elf boeken ook uitgebracht in Dyslexie-letter. Ook het boek 'Luna's flopfeest' is voor kinderen met dyslexie goed te lezen.)

 

Maar er zijn ook ontzettend veel kinderen die WEL van lezen houden. Zij lezen één boek vrij vlot uit en willen daarna graag door met deze figuren. Speciaal voor hen heb ik de serie zo opgezet, dat je de boeken kriskras door elkaar kunt lezen. Alsof het om een Suske & Wiske-achtige stripboekenserie gaat.

Als je dat eenmaal weet, dan zie je het ook: de titels van Plaza Patatta zijn gedrukt in stripboekenletters. Ook de tekenstijl die we hebben gekozen, neigt naar de leuke stijl die in stripboeken en cartoons wordt gebruikt.

Ieder boekdeel heeft een eigen verhaal dat compleet wordt afgerond. Net als bij Suske & Wiske, staat soms onderaan de pagina een notitie, bijvoorbeeld een verwijzing naar een ander deel.

 

De hoofdpersonen zijn twee zusjes, Luna en Lotte. Maar de boeken gaan niet over mode en make-up, dit zijn boeken voor avontuurlijke kinderen. En hoe gaat dat met avontuurlijke kinderen? Daar zitten meisjes & jongens samen in vriendengroepjes. Hier is dat ook zo.

Alle figuren om de meisjes heen, zijn jongens: hun beste vriend Adem komt uit de Turkse cultuur. Dan is er nog de ober Camil (die hen plaagt als een grote broer) en de vader, papa Hans.

 

De losse verhalen zijn detectives. In ieder deel dreigt gevaar en dat moet voorkomen of ontweken worden. De boeken van Plaza Patatta zijn dus grappig en spannend.

Maar het boek 'Luna's flopfeest' is een ander type boek, namelijk een boek zoals 'Leven van een Loser' en 'Dagboek van een muts'. Het heeft minder tekst en zit boordevol plaatjes. Dit is een ander soort verhaal; geen detective, maar van grapje naar grapje naar grapje...

 

Kijk hier voor het overzicht van alle boeken.

 

Bij de serie (superleuke) kinderboeken, hoort deze website vol gratis downloads voor leuke activiteiten. Dat is wat de boekenserie dubbel bijzonder maakt. Via de activiteiten lezen kinderen elke keer weer 100-300 woorden extra, en vergroten zo hun woordenschat - waardoor ze steeds beter worden. Bovendien krijgen ze alvast een basis voor het ontwikkelen van hobby's zoals koken, knutselen, sieraden maken, wetenschap, film en 3D-modellen. (Zie: leesbevordering.)

 

Kinderen die hoogbegaafd zijn, vinden het heerlijk om eens wat anders te proberen dan lezen en leren. Soms is het koken helemaal nieuw voor ze, of sieraden maken of proefjes - en lukt het niet eens meteen. (Maar je mag falen, net als papa Hans.)

Kinderen die moeite hebben met rekenen en taal, vinden het óók heerlijk om eens wat anders te doen. Soms kunnen ze moeizaam leren, maar wél goed koken, timmeren of iets anders.

En zo, zeg ik met enige trots, brengt Plaza Patatta alle kinderen samen.

 

De schrijfster is Nanda Roep.

De tekenaar is cabaretier Silvester Zwaneveld.

De uitgever is Uitgeverij Nanda.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Jij kunt alles

September 16, 2016

1/1
Please reload

Recente berichten

November 21, 2019

September 3, 2019

November 14, 2018