Grovi… growing persssonality

October 7, 2016

Halverwege de kinderboekenweek heb ik veel bijzondere kinderen en begeleiders gezien! (Heb je de leuke extra voor oma & opa al gedownload?)

 

Tijdens de kinderboekenweek probeer ik kinderen ervan te overtuigen om te lezen, misschien nog een beetje meer dan ze normaal al doen. Ik probeer ze te laten zien dat ze met woorden alles kunnen begrijpen – of ze nou willen timmeren, programmeren of koken.

 

 Dit jaar lukt het me beter dan ooit, al zeg ik het zelf! Omdat ik mijn kinderboekenserie Plaza Patatta als leuk voorbeeld kan gebruiken. De vader begint een kinderrestaurant terwijl hij niet kan koken. Maar hij zegt: ‘Dat leer ik snel genoeg, let maar op!’ Intussen gaat het de hele tijd mis en hebben we pret van zijn blunderverhalen.

 

 

Kinderen begrijpen dat het eigenlijk niet uitmaakt hoevéél je van lezen houdt. Ook niet hoe vaak je al hebt gelezen. Je kunt altijd beginnen met extra dingen leren, altijd.

‘He,’ zei een jochie ineens, ‘daar hadden we het over op mijn tweede school.’ Ik begreep dat het om een klas voor hoogbegaafden moest gaan. ‘Het ging over grovi… grooo… Nou, wat was het ook alweer!’ Hij deed een tweede poging: ‘Iets met fixed was het, een fixed person en dan kon je ook een grooowing person zijn, persssona…lity.’

‘Growing personality?’ vroeg ik.

 

‘Ja,’ knikte hij. ‘Dat je niet hoeft stil te staan en altijd iets kunt bijleren.’

 

Ik keek hem aan en vergat te knipperen. Uiteindelijk zei ik: ‘Dat is nou precíes waar Plaza Patatta voor staat. Nieuwe dingen aangaan, en bijleren. Niet alleen voor hoogbegaafde mensen, maar eigenlijk voor iedereen.’

Hij knikte tevreden.

Ik glimlachte. Vandaag had ik een term van hem geleerd, of eigenlijk twee. Dat was nog eens patattisch, al zeg ik het zelf.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Jij kunt alles

September 16, 2016

1/1
Please reload

Recente berichten

November 21, 2019

September 3, 2019

November 14, 2018