Leesbevordering - waarom

September 20, 2016

 

Sommige kinderen leggen te gauw hun boeken weg. Er zit veel meer in dan eruit komt, maar door kleine woordkennis en weinig leeskilometers, blijven ze achter op hun eigenlijke niveau. Het lijkt niet meteen een probleem te zijn, ze zijn tenslotte vrolijk en lief, maar de gevolgen kunnen zich jaren later pijnlijk openbaren.

Kinderen die weinig woorden kennen, scoren lager op toetsen. Ieder jaar wordt het verschil met de anderen groter, tot ze ineens ontdekken dat ze niet naar de studie van hun keuze kunnen. Het heeft nu hun leven bepaald, terwijl ze wel meer hadden gekund.

Maar hoe ga je dan die strijd aan - ook thuis, met games en buiten spelen? Gewoon, door het gezellig voor ze te maken. Plaza Patatta is een serie waaraan iedereen kan deelnemen. Kinderen spelen, knutselen of koken - en lezen elke keer weer een flink aantal woorden meer. Ik vind dat: patattisch.

 

De rol van school is natuurlijk zeer belangrijk als het gaat om bijbrengen van taalkennis en liefde voor taal. Maar toch staat een school er niet alleen voor. Er zijn de ouders, de bibliotheken en er zijn: de schrijvers.

Schrijfster Nanda Roep gaat geregeld op (taal)bezoek bij een school, om samen te praten over boeken en lezen. Na zo'n bezoek blijken kinderen zich te storten op de leeskist van de bibliotheek - als ze dat niet al van tevoren hadden gedaan.

Een bezoek van Nanda Roep is te boeken via Stichting Schrijver, School & Samenleving.

 

Materialen voor lesjes en oefeningen staan hier.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Jij kunt alles

September 16, 2016

1/1
Please reload

Recente berichten

November 21, 2019

September 3, 2019

November 14, 2018