Jij kunt alles

September 16, 2016

 

Schrijfster Nanda Roep: 'Aan mij wordt soms gevraagd hoe het toch lukt dat ik 'alles' kan. De mensen die dat vragen, zijn heel aardig en lief, maar ze hebben helaas geen gelijk. Want natuurlijk kan ik niet alles, en ik vind ook lang niet alles leuk. Ik hou bijvoorbeeld niet van (snelle) voertuigen en ook het programmeren van games/techniek kan ik niet bevatten.

Dit is zomaar een lijstje van wat ik niet kan:

 • Op tijd komen

 • Van chips afblijven (of friet)

 • De afwas doen zonder een pauze te nemen, of twee

 • Altijd een geduldige moeder zijn

 • In schoolbanken zitten

 • Autorijden zonder stress

Maar toch doe ik inderdaad vrij veel verschillende dingen. Dit is een lijstje van wat ik wel kan:

 

 • Boeken schrijven

 • Boeken uitgeven

 • T-shirts naaien

 • Knuffels maken

 • 3D-modellen maken

 • 3D printen

 • Houten boekenkast maken

 • Koken en recepten bedenken

 • Liefhebbende moeder en partner zijn

 • Deze website maken

 

Hoe kan ik dat? Ik zal je zeggen: jij kunt het ook. Via deze website ga je het alvast leren.

 

Het antwoord is: door begrijpend te lezen.

Nu denk je misschien: ik ben een zwakke lezer, dus mij zal het vast niet lukken... Maar jawel hoor, ook als je (nog) geen goede lezer bent, lukt het! En ook als je juist supergoed kunt lezen, helpt deze site om je kennis te vergroten.

 

Onthoud: om beter te worden, maakt het niet uit waar je begint!

Bijna alles wat in deze blogs wordt uitgelegd, heb ik geleerd van internet. Door online te lezen wat er stond. Niet haastig lezen, maar rustig en soms wel vijf keer opnieuw - tot je het voor je ziet.

Natuurlijk lukt het meestal vooral door óók hulp te vragen aan een leraar, tekenaar of zomaar een verkoper in een winkel. Óók als je daarbij soms vreemd wordt aangekeken.

 

Elke keer als bij Plaza Patatta (nu bedoel ik mijn eigen gezin;) iemand iets wil, gaan we als eerste uitzoeken waar we informatie zouden kunnen halen. We kunnen altijd meteen beginnen, we hoeven nooit te wachten. Omdat het namelijk overal kan, beginnen.

 

Het begint namelijk met: zoeken en lezen op Internet.

 

Deze website heb je alvast gevonden. Hier mag je alles proberen, zoek maar rustig uit wat je graag wilt lezen of maken.

Op deze site vind je uitleg voor verschillende dingen: sieraden, frietjes, croissants en minecraft-figuurtjes. Als het in de boeken van Plaza Patatta heeft gestaan, vind je het hier terug. En meer.

Geloof me: als je rustig begint met begrijpend lezen (en niet bang bent om hulp te vragen), kan jij straks alles wat je wil...

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Jij kunt alles

September 16, 2016

1/1
Please reload

Recente berichten

November 21, 2019

September 3, 2019

November 14, 2018